top of page

Do not miss new blog posts! Subscribe to new posts, news, and updates.

Thank you for joining our Blog subscription!

3 Governance Lessons from Team Sport

Om met sporten te winnen heb je een aantal elementen nodig. Als je de elementen perfectioneert komt je zelfs terecht in topsport en win je de wereldbeker. Precies die elementen heb je nodig om je bedrijf goed te laten werken en winstgevend te zijn. Wat gebeurd er als je een bepaald element niet goed uitvoert? Dan verlies je net als bij het spelen van een wedstrijd. Welke elementen heb je nodig?


Kaders En Regels

Sport

Elke sport heeft kaders, denk aan het speelveld of de middenstip. Naast kaders kent elk sport ook veel regels. Deze regels leert een ieder bij het uit oefenen van zijn/haar sport. We leren deze door trainers of van medespelers door de jaren heen.

Bedrijf Elk bedrijf heeft ook kaders. Bedrijf is gevestigd op een specifieke locatie en sommige hebben zelfs een vaste werkplek. Alhoewel vaste werkplekken er in veel gevallen niet meer zijn, zitten personen graag nog op hun vertrouwde plek. Bedrijven hebben ook regels. Deze regels krijg je vaak te horen van collega's, manager of iemand die je inwerkt op het moment dat je het bedrijf binnenkomt. Mocht je een regel niet weten dan wordt je vaak door haperingen in het proces door een collega geattendeerd dat je iets vergeet. Zo leer je door de jaren heen de regels van het bedrijf.


Rol

Sport

Binnen een teamsport heeft een ieder zijn/haar rol om te vervullen. Verschillende rollen zijn nodig om de sport goed uit te voeren om tot een goed resultaat te komen.

Elke rol kent eigen vaardigheden en om een rol goed te kunnen vervullen wordt de persoon een specialist op zijn/haar onderdeel. Deze rol door een andere rol laten vervullen tijdens een belangrijke wedstrijd kan leiden tot een slecht eindresultaat.


Bedrijf Rollen of te wel functies kennen we ook in bedrijven. Elk bedrijf heeft meerdere rollen om ervoor te zorgen dat het bedrijf bepaalde diensten kan leveren. Hiervoor geldt net als bij een sport dat een ieder persoon in een bedrijf een bepaalde rol vervult. Elke rol kent zijn/haar vaardigheden. Deze vaardigheden worden in de loop der jaren verbeterd en diegene zal een specialist worden op dat onderdeel. Vervangen tijdens het leveren van een dienst kan leiden tot een vermindering van kwaliteit van de dienst die het bedrijf leverde.


Vaardigheden

Sport Bij het uitvoeren van een sport in een bepaalde rol zijn er vaardigheden nodig. Deze verkrijg je doordat een trainer deze vaardigheden bijbrengt. Hij zal beginnen met de basisvaardigheden. Deze basisvaardigheden komen elke dag aan de orde en zullen nooit van het programma verdwijnen, want deze vormen het fundament van het uitvoeren van je sport. De trainer zal na verloop van tijd op basis van interesse en potentie andere vaardigheden aanleren. Deze vaardigheden zorgen voor onderscheidend vermogen om steeds beter te worden in het uitoefenen van de sport.

Bedrijf Bij het uitvoeren van je functie zijn er vaardigheden nodig. Op het moment dat er een nieuwe functie vervult dient te worden kijken we naar de vaardigheden van de nieuwe medewerker. Beoordelen deze alvorens de persoon een functie aan deze persoon te geven.


Coach

Sport Een coach stuurt ieder persoon aan. Overziet waar het resultaat en beoordeeld welke kant het resultaat of persoon naartoe kan gaan. Probeert op verschillende manieren personen vaardigheden, regels of kaders toe te wijzen. Kan zelfs zo zijn dat de coach een persoon een andere rol geeft om tot een beter resultaat te komen. De coach zorgt ook voor goed samenwerken tussen de rollen en vaardigheden goed af te stemmen. Coach kijkt naar mentale en fysieke gesteldheid van de persoon en wijst de persoon op verbeteringen om het resultaat steeds te verhogen.

Bedrijf Coach is vaak een manager of directeur binnen een bedrijf. Manager van de afdeling kijkt naar de medewerkers en stuurt op team resultaten. Indien ze niet goed zijn wordt er gekeken naar verbeteringen of wellicht welke andere functie er wellicht beter zou passen.


Verschil

Bij deze elementen is het belangrijk om de juiste balans te hebben. Een coach die aansluit bij de vaardigheden en potentie van het team. In topsport zie je ook dat coaches na verloop van tijd vertrekken omdat de coach dan niets meer kan bijbrengen. De coach heeft al zijn vaardigheden bijgebracht en om verder te groeien moet er een nieuwe coach komen. Zegt niets over de competenties, maar iets over het team. Binnen het bedrijfsleven is dat niet anders. Waar verschilt het bedrijfsleven ten op zichten van sport?

Bij sport zijn kaders en spelregels al veelal hetzelfde. De mate van verandering is lager dan in het bedrijfsleven. De nieuwe bedrijven die opstarten maken volop gebruik van de technologie en maken daarmee processen sneller en doelgerichter. De medewerkers die gaan werken bij de nieuwe bedrijven worden volledig bijgebracht over alle nieuwe vaardigheden die ze moeten leren. Je ziet steeds meer dat technologie een basisvaardigheid is geworden, maar daar waar we een paar jaar geleden investeerden in iedere medewerker deze basisvaardigheden leren zijn we daarmee gestopt. Waar we nooit aan zijn begonnen is de veranderbaarheid van medewerkers. Nieuwe technologie gaat snel en met de juiste basis vaardigheden kan je daar als medewerker direct van profiteren om je werk te vereenvoudigen.

Duidelijke kaders en regels voor het werken met technologie. Medewerkers helpen verandering te omarmen door het beter toe te passen zijn elementen waar DUVAK zich op richt om ervoor te zorgen dat bedrijven competitief in de markt blijven.

22 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page